EFT Knjiga za decu

Utisci i preporuke - EFT knjiga za decu


Iako sam bila skeptična kada sam dobila ovu divnu knjigu, sada sam presrećna što imam
mogućnost da ponudim svojim malim pacijentima odličnu literaturu!!!

Današnjoj deci , na žalost, roditelji sve manje posvećuju pažnju i pružaju istinsku roditeljsku ljubav. Vreme u kome živimo je nametnulo svoja pravila i u prvi plan izbija jurnjava za materijalnim dobrima. Deca su ostavljena vrtićima, školama , igraonicama, gde niko nije u mogućnosti da suštinski sagleda njihove potrebe i postupi u skladu sa njima.

Potiskivanje: talenata, kreativnosti, ljutnje, razočarenja, potrebe za roditeljskim zagrljajem, u nežnoj dečjoj duđi ostavlja duboke "bljakave" tragove , koji vremenom, polako, ali sigurno, putuju ka psihičkim, emocionalnim i telesnim sferama njihovih bića i isplivavaju u obliku bolesti.

Ovakva vrsta literature pre svega treba da bude namenjena roditeljima, koji su nekada bili deca, kako bi se oslobodili svojih "bljakavih" emociji i tako dobili sposobnost bezuslovnog prihvatanja i davanja ljubavi. Sledeći korak je njihov rad sa decom.

Preventiva je majka medicine, te svakako ovom tehnikom možemo sprečiti "bljakave" da se uvuku pod dečju kožu, a ako su već tu, možemo pomoći svome detetu da ih se oslobodi.

Preporučujem "Čarobnjakovu želju" svoj deci, velikoj i maloj, kao korak na putu ka
upoznavanju i oslobađanju sopstvenih potencijala i ličnoj realizaciji. Zahvaljujem se Gospodji Jasmini Kovačev na ideji da se ova knjiga nađe na našim prostorima.

Dr Mirjana Mićović, pedijatar, Reiki Gendai Ho, master-teacher, Beograd

*******

Knjiga “Čarobnjakova želja” je najlepši dar koji možete pokloniti svom detetu. Zašto? Kao prvo, ovo je jedna divna priča o čarobnjaku koji je podelio svoje čarobne moći sa ljudima. Drugo, kroz priču je ispričana suština jedne od najmoćnijih (iskreno, ja i ne znam za bolju) tehnika za oslobađanje od neprijatnih emocija. I kao treće i najvažnije, vašoj deci postaje dostupan neverovatan alat za
samopomoć u svakodnevnom životu i odrastanju.

Ova divna i korisna knjižica pisana je jezikom i stilom koji je deci blizak, razumeju je lako, a pojmove, ključno važne za ovu tehniku, prihvataju spontano i prirodno ( bljakovi, čarobne reči, čarobne tačke, prsti kao čarobni štapići) Razumevanju mnogo doprinose brojne ilustracije koje korenspodiraju sa dečijim načinim razumevanja sveta. Igrovni karakter same metode blizak je deci i oni ga sa lakoćom usvajaju i praktikuju.

U svom radu sam primetila da nakon pročitane priče deca (predškolskog uzrasta) postaju svesnija svojih bljakova odnosno neprijatnih emocija, što je jedan od najvažnijih momenata u odrastanju, te ih sa lakoćom imenuju i tapkanjem oslobađaju. Oni se, naravno, više igraju sa tim ali efekti vrlo brzo postaju evidentni.

Rado bih ovu knjigu predložila kao obaveznu literaturu u vrtićima i školama.

Marina Parežanin, dipl pedagog, Subotica
Centar za socijalni rad na poslovima strucnog rada sa decom i omladinom sa problemima u ponasanju

*******


Od kada sam uzela u ruke "Čarobnjakovu želju", zaljubila sam se u nju. Oduševljena sam i kao neko ko je nekad bio dete sa tremom u školi i kao mama a i kao neko ko radi sa učenicima.

Unutar ove knjige je divna priča o čaroliji koja postoji u svakome od nas. Što je još bolje, unutar knjige je način da pozovemo tu čarolju kad god nam zatreba. "Bljakava" osećanja svi ponekad imamo. Nevolja je u tome što kad ih ima negde malo, oni kao da pozovu još "bljakavih" da ne bi bili usamljeni. Ova čarolija je delotvorna kad god se "bljakavi" pojave. Kao neko ko radi sa đacima pristojan broj godina, mogu vam reći - jako važnu veštinu: kako da oteramo "bljakave".

Sve što je potrebno je, da se podsetimo sa čarobnjakom kako da pokrenemo čaroliju i da pomoću sopstvenih "čarobnih štapića" otapkamo "bljakave". Oni onda zauvek odu a mi smo ponovo srećni, nasmejani i zadovoljni. Uz pomoć "Čarobnjakove želje" bićemo spremni za svaki sledeći put kad bljakavi naiđu (a naići će - takav je život).

"Čarobnjakova želja" je knjiga-slikovnica koju sa oduševljenjem preporučujem svima.

Ljiljana Arađanski Rajkov, školski psiholog, Novi Sad


*******

Kada je sretno Vaše dete, i Vaše srce se kupa u sreći. Poklonite mu ovu knjigu kao što se poklanja najveće blago svome najvećem blagu.

Ova knjiga u reci i slici govori o našim osnovnim emocionalnim odgovorima koji su plod iskustva okruženja. Emocije su naš zdrav i prirodan odgovor na neku promenu u sredini oko nas. One nam pokazuju da se nešto dešava, one nas pokreću i izraz su aktivnosti celog organizma da bismo se vratili prirodnoj ravnotezi i stanju prijatnosti i sreće.

Ukoliko ova primarna uloga emocija da rade nesto korisno za nas bude poremećena usled raznih životnih događaja koje mi ili naše dete dozivimo, a veoma teško izlazimo na kraj sa onim što doživimo, i nađemo se u nekoj vrsti psihološke patnje ili bola, tad tragamo i žudimo za onim što će ovo stanje da reši, i da nam otvori put ka svemu dobrom.

Zato je ova knjiga istinskog blaga vredna i toplo je preporučujem svima. Na nešan i maštovit način prilagođen dečjem viđenju stvari, približava Tehniku Emocionalne Slobode dečjem srcu.

I sama primenjujem Tehniku na sebi, presretna što kao klinički psiholog i kao tragalac za istinskim rešenjima ljudskih problema na putu do prirodnog stanja radosti i slobode dobrih stvaranja, mogu da vas uputim na ovu predivnu knjigu.

Tehnika koja ispunjava želju mudrog Čarobnjaka i prirodnu želju našeg srca za srećom i napredovanjem, od neizmerne je koristi i za Vas i za Vaše dete. Budite slobodni, rastite zajedno.

Slavoljubka Zarić, klinički psiholog, Subotica


*******

Ova slikovnica-bajka mogla bi da pomogne mnogim roditeljima da nauče (sebe i) svoju decu kako da se oslobađaju negativnih emocija. Iako za mnoge odrasle predstave o detinjstvu izgledaju „ bajkovito“, detinjstvo i odrastanje može da bude veoma zahtevno i stresno. Pored „prijatnih“ osećanja poput radosti, zadovoljstva, sreće... deca prolaze i kroz tugu, bes, strah...

Kako im pomoći kada su uplašeni, tužni , zabrinuti, besni, nekada i bez vidljivih, racionalnih razloga? Kako im pomoći u situacijama kada ni sva toplina zagrljaja i najlepših razgovora ne pomaže? Kako im pomoći kada su i brižni, roditelji uplašeni, prepuni nagomilanog stresa od problema na poslu, sa drugim ljudima i osećanjem nemoći?

E.F.T. Tehnika emocionalnog oslobađanja negativnih emocija može predstavljati vrlo koristan alat za pomoć roditeljima. Ona ne može zameniti pozitivno vaspitanje,niti ostale pristupe u pružanju stručne pomoći poput psihološkog ili pedagoškog savetovanja, psihoterapije ili medicinskih pristupa ali smatram da to i nije cilj u njenoj primeni. Najjednostavnije rečeno, cilj ove tehnike i sličnih ( koje se zasnivaju na drevnim znanjima), jeste: da se uklone disfunkcionalne putanje u mozgu izazvane različitim stresnim događajima i zamene drugim, pozitivnim, zdravijim strukturama, oslobođenim od stresa.

Upravo kroz igru sa tačkama po sopstvenom telu deca mogu vrlo lako prihvatiti kako da bez velikih teorijskih objašnjenja počnu da primenjuju ovu blagotvornu tehniku i nauče kako da vole sebe , svoju ličnost i svoje telo.

Zoran Saveski, pedagog i porodični psihoterapeut
Rukovodilac Savetovališta za porodicu Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Novi Sad